Glosar de termeni

Cifra calculata utilizand un algoritm special si adaugata la finalul codului de bare. Aceasta asigura verificarea introducerii corecte a cifrelor codului de bare, intrucat modificarea oricarei cifre va modifica automat si cifra de control.

O imagine ce contine o informatie codificata ce poate fi citita de un scanner de coduri de bare sau o aplicatie de telefon mobil.

European Article Number – Utilizat pentru articole comerciale aproape in intreaga lume. Numai in SUA si Canada se utilizeaza coduri de bare UPC, desi magazinele accepta si codurile EAN. EAN se refera la numarul sau la formatul codului de bare.

Universal Product Code este un tip de cod de bare pentru articole comerciale utilizat numai in SUA si Canada (desi este acceptat in intreaga lume). Aceste numere de 12 cifre sunt un subset al numerelor EAN si sunt codificate in simbologia UPC.

Codurile Quick Response sunt cele mai raspandite coduri 2D. Dezvoltate initial de Toyota, aceste coduri sunt astazi utilizate in intreaga lume pentru a codifica o mare varietate de informatii. In principal, sunt scanate cu telefoanele mobile pentru a face o trimitere rapida la o pagina web.

Se refera la coduri de bare care pot codifica informatie atat pe verticala, cat si pe orizontala, spre deosebire de codurile de bare 1D traditionale. Codurile 2D pot codifica mult mai multa informatie decat codurile de bare obisnuite. Cele mai raspandite coduri 2D sunt codurile QR.

Codificarea este informatia (numarul) din care este generat codul de bare.

Cea mai mica latime a unui element.

Se refera la tipul imaginii codului de bare sau la simbologia acestuia.

Inaltimea celei mai scurte bare din cod. Aceasta se refera numai la bare si nu include numerele de sub acestea.

Serviciu optional oferit pentru a imbunatati profilul Internet al codurilor de bare si pentru a asigura afisarea informatiei despre produs atunci cand codul de bare este scanat cu anumite aplicatii pentru telefoane mobile. Nu exista o anumita baza de date obligatorie pentru inregistrarea codurilor de bare.

Se refera la latimea totala a tuturor barelor. Aceasta nu include zonele de liniste de pe lateralele codului de bare.

Se refera la o optiune de cumparare care include atat numerele codurilor de bare, cat si imaginile acestora. De asemenea, include si un Certificat de Garantare a Autenticitatii si inscriere in International Barcodes Network Registry.org.

Se refera la zona cifrelor codului de bare care urmeaza dupa prefixul de tara. Prefixul de companie este zona care nu se modifica niciodata de-a lungul numerelor de coduri de bare apartinand companiei. Lungimea acestuia este determinata de cate coduri de bare detine compania (de exemplu, daca detine 10.000 numere de coduri de bare, atunci prefixul de companie are 5 cifre).

Se refera la primele trei cifre ale codului de bare pentru articole comerciale si indica organizatia de provenienta. Un mit urban frecvent intalnit este ca prefixul de tara indica tara de provenienta a produsului, insa in realitate indica tara de provenienta a codului de bare.

Simbologia este tipul de cod de bare sau modul in care este codificat codul de bare. Simbologia este uneori asimilata cu formatul codului de bare. Simbologia este o combinatie de paritati si ordinea in care sunt acestea utilizate.

Specificatiile se refera la dimensiunea codului de bare de pe produs, astfel incat codul sa fie scanat de prima data si de fiecare data. Magazinele au nivele diferite de toleranta a acceptarii codurilor de bare care nu respecta aceste specificatii. Magazinele mai mici sunt de obicei mai ingaduitoare.

Zonele de liniste sunt parte din specificatiile codurilor de bare si se refera la spatiul alb care trebuie lasat de ambele laterale ale barelor. Pentru a se scana corect codul de bare, aceste zone de liniste trebuie sa aiba o dimensiune minima care sa se incadreze in specificatiile acceptate. Uneori, pentru a se indica cat de mare trebuie sa fie zona de liniste, se utilizeaza indicatorul >.

 

De ce sa cumparati de la noi?

Va recomandam sa va inregistrati gratuit informatiile despre produse in IBNREG – International Barcodes Network Registry, ceea ce va permite clientilor dvs. sa afle date despre produs inainte de a-l cumpara, prin scanarea codului de bare cu aplicatia Zebra Barcode Scanner.

Pentru orice intrebari, va rugam sa ne contactati.