Diferenta dintre EAN si UPC

Codurile de bare UPC sunt o varianta a codurilor EAN. Daca prima cifra a numarului EAN este 0, atunci barele sunt identice atat pentru EAN, cat si pentru UPC, singura diferenta fiind la nivelul amplasarii cifrelor de sub cod destinate citirii codului de catre om. Ambele tipuri de coduri de bare pot fi scanate cu usurinta de catre majoritatea scannerelor.

Cand trebuie utilizat EAN si cand trebuie utilizat UPC?

Initial, formatul UPC a fost utilizat in SUA si Canada, in timp ce formatul EAN a fost utilizat pe restul mapamondului. In zilele noastre, desi majoritatea magazinelor din intreaga lume accepta codurile de bare in ambele formate, daca vindeti produsul in SUA si Canada formatul UPC este cel mai potrivit, in timp ce daca vindeti produsul la nivel international atunci formatul EAN este cel mai potrivit.

Daca intalniti un magazin care are dificultati in a citi codul de bare EAN sau UPC, atunci solutia este ca magazinul fie sa ignore 0-ul de inceput, fie sa adauge un 0 la inceput, in functie de cate cifre suporta aplicatia lui informatica. Dupa ajustarea in sistem a lungimii cifrelor, codul de bare UPC se va scana, iar pe produs va arata exact la fel ca si EAN (intrucat barele sunt identice). De asemenea, va fi in continuare unic la nivel global.

Cum sunt codificate?

Codurile de bare au cel putin doua paritati, una pentru partea stanga si alta pentru partea dreapta. Aceasta pentru a putea fi scanate si cu capul in jos si totusi sa intoarca numarul corect.

Initial, sistemul UPC a fost creat in anii ’70 de George Laurer, avand doua paritati (fiecare cu cate 6 cifre): partea stanga impara si partea dreapta para.

Ulterior, a fost introdus sistemul EAN, ca un superset al codurilor de bare UPC. Acestea au fost intentionat proiectate sa fie utilizate in paralel cu codurile de bare UPC, pastrandu-se paritatile stanga-dreapta ale codurilor de bare UPC, insa adaugandu-se o paritate suplimentara la cifrele din partea stanga. Similar, si partile stanga si dreapta ale codurilor EAN sunt impartite fiecare in cate 6 cifre, prima cifra determinand modul in care urmatoarele 6 cifre vor utiliza paritatea suplimentara. Deci, in codul de bare EAN prima cifra nu este codificata, insa determina modul in care sunt codificate urmatoarele cifre.

In cazul codurilor noastre de bare EAN – cu prima cifra 0 – acel 0 determina faptul ca primele 6 cifre vor utiliza paritatea stanga impara, aceasta insemnand ca barele vor arata la fel ca in cazul codului de bare UPC fara prima cifra 0, deoarece versiunea UPC utilizeaza numai paritatea impara.

Cum sunt scanate?

Intrucat sunt scanate numai barele care arata identic (cu alte cuvinte, scannerul nu citeste cifrele de dedesubtul barelor), un cod EAN cu prima cifra 0 poate fi uneori confundat de scannere ca fiind un cod UPC fara prima cifra 0. Aceasta in principal datorita a ceea ce se asteapta sa vada scannerul sau aplicatia informatica. Deseori, acest lucru se intampla cand se scaneaza un cod de bare care nu este inca inregistrat in sistem – aplicatia nu are punct de referinta fata de formatul codului de bare si, astfel, presupune ca este in format UPC. Daca intai se adauga in sistem numarul EAN si se asociaza produsului (aceasta fiind, de fapt, procedura uzuala a magazinelor de a adauga codurile de bare pe baza informatiilor despre produs completate in formularul de listare) atunci codul de bare este scanat in format EAN.

Foarte putine magazine au intampinat astfel de probleme in trecut. Iar daca apar probleme, acestea se rezolva cu usurinta.

 

De ce sa cumparati de la noi?

Va recomandam sa va inregistrati gratuit informatiile despre produse in IBNREG – International Barcodes Network Registry, ceea ce va permite clientilor dvs. sa afle date despre produs inainte de a-l cumpara, prin scanarea codului de bare cu aplicatia Zebra Barcode Scanner.

Pentru orice intrebari, va rugam sa ne contactati.